54 yıllık fıçı ustası mesleğini oğluna bırakacak
İzmir Kemeraltı’nda 54 Yıldır Ahşap Fıçı Ustalığı Yapan Yaşar Çan, Mesleğini Oğluna Devrediyor
İzmir Kemeraltı, dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından biri olarak bilinir. Bu tarihi çarşıda ahşap fıçı ustalığı yapan Yaşar Çan, Gaziantep’te çıraklıkla başladığı mesleğini 7 yaşından bu yana icra etmektedir.
1990 yılında İzmir’e yerleşen Çan, fıçı imalatı yapan bir ustanın yanında kalfalık yapmaya başladı. Ustasının dükkanını devralarak mesleğinin son temsilcilerinden biri haline gelen Çan, oğlu Selçuk Çan’a da bu değerli mesleği öğretti.
“7 yaşında hem okula gittim hem de çırak olarak çalıştım. Gaziantep’te marangoz yanında çıraklık yaparak bugüne geldim. Fıçı ahşap işi yapıyorum. El sanatını, ahşabı seviyorum. Şarap fıçısı, yayık, bakliyat kovaları yapıyorum. Ege’de tekim, benden başka fıçı yapan yok. Benden sonra da mesleğimi oğlum Selçuk devam ettirecek.” şeklinde konuşan Yaşar Çan, ağacı o kadar sevdiğini belirterek, “Ben ağacı öyle seviyorum ki ağacın içinde ölür giderim.” ifadelerini kullandı.
Çan, İzmir’e yerleştiğinde Kemeraltı’nda fıçı imalatı yapan dükkanına taşındığını belirterek, “Asıl dükkanım, Kemeraltı’nda Büyük Demirhan’ın içindeydi. Bina eski olduğu için başka dükkana geçtik.” dedi.
Oğlu Selçuk Çan ise Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü’nü bitirdikten sonra babasıyla çalışmaya başladığını dile getirdi. Selçuk Çan, babası Yaşar Çan’ın işini severek yapmasının etkili olduğunu belirterek, “Çocukken değil ama yaşım ilerledikçe bu işi yapmak istedim. Yaptıkça daha çok hoşuma gitti.” şeklinde konuştu.
Yaşar Çan, oğluna mesleğini devretmeyi planladığını belirterek, “Babam sürekli ağaç işiyle uğraştığı için çocukluğumdan itibaren bu işin içindeyim. Göre göre bu işin içerisine girmiş oldum. Babamla şu an yan yana çalışıyoruz. Babam bıraktıktan sonra işi devralmayı düşünüyorum. 3 yaşında bir oğlum var. İnşallah ben de ona devrederim ve böylece bu meslekte, babadan oğula geçer.” dedi.